Saker att kolla på din bil när du är på bensinstationen

Eftersom vi ofta stannar för att driva ut bilen, finns det också några underhållssteg som vi kan vidta för att säkerställa att vår bil är i bättre skick, håller längre och blir säkrare. En av de naturliga sakerna att kontrollera när du är på bensinstationen är däcktrycket. Däcktrycket är viktigt att kontrollera regelbundet för att säkerställa att du har rätt tryck i däcken. Trycket är inte konstant, eftersom det kommer att variera med temperaturen, så det är bra att kontrollera det. Lågt däcktryck påverkar prestandan negativt. Det kan också skada sidoväggarna. Däckets slitage ökar också när du har lågt tryck i däcken och det gör också bränsleförbrukningen. Detta kan snabbt bli en dyr prövning om den inte kontrolleras ordentligt.

Förutom att kontrollera däcktrycket bör du också kontrollera däckens skick. Leta efter skador på däcken som snitt eller sprickor. Om du hittar synliga skador på däcken bör du kontakta en däckverkstad. Kontroll av mönsterdjup bör också göras för att säkerställa att du är över 4mm djupt, så att du har alla nyckelegenskaper för däcket intakt. Dessa är alla ganska enkla att kontrollera medan du väntar på att bilen ska tankas upp.

Kontrollera sedan oljan, för att se till att oljenivån för motorn är i en tillfredsställande nivå, om du är låg på olja måste du fylla på oljan. Kontrollera sedan vindrutespolarvätskan. Det är viktigt att du har tillräckligt med det så att du kan tvätta vindrutan och hålla god sikt. Kontrollera sedan lamporna, för att se att alla fungerar korrekt och att inga lampor behöver bytas ut.

Du kan också då och då kontrollera stötdämparnas tillstånd, där du kan applicera din kroppsvikt över däcket och se om bilen återgår till sitt ursprungliga läge utan att gunga eller om det kommer att gunga innan du återvänder. Om det studsar måste du troligtvis besöka en bilverkstad för att få dem att ersätta den trasiga stötdämparen. De flesta av dessa behöver du inte kontrollera vid varje stopp vid en bensinmack, men när du har tid, kolla dem alla.

För mer information om bilservice, besök: https://vianor.se/