Dubbdäck för bättre grepp på is

Det är ganska välkänt att när det gäller vinterdäck har dubbdäcken bättre grepp och dragkraft på is än de odubbade däcken. Vi kommer inte ens diskutera sommardäcken som i princip inte har något grepp om is. Under vintern är det viktigt att du monterar rätt vinterdäck på din bil. Däcken måste vara i gott skick med tillräckligt mönsterdjup. Alla däck är inte desamma och vissa däck har bättre egenskaper på snö och andra på is.

När det gäller is, har dubbdäcken det bästa greppet på is och på packad snö, som tenderar att bli som is och ofta orsakar problem i korsningar där många bilar har stannat. Om du känner att dina odubbade däck inte ger dig tillräckligt med grepp om isiga ytor, bör du prova en uppsättning dubbdäck. Alla dubbdäcken är inte heller samma, så det kommer att finnas skillnader mellan dem. Det finns många innovationer i tapparna och tappningen i kombination med slitbanemönstret och hur mönstret har designats.

De odubbade däcken förlitar sig bara på slitbanan för att skapa dragkraft på is, eftersom det inte har några tappar. De använder ofta greppartiklar som kryokristaller som kan bita i isen och skapa dragkraften. Slitbanan är också utformad för att skapa grepp om is. Detta kommer att leda till ett bra grepp på isen, men inte så bra som dubbdäcken kan skapa med sina metalldubbar som kan gräva i isen och skapa perfekt grepp.

När det gäller snö behöver du inte dubbarna för att skapa dragkraften, där det är slitbanemönstret som kommer att ge det mesta av detta. Slitbanemönstret måste utformas så att du har bra grepp på snö och också kan skjuta bort snön och slappa mellan däcket och vägen, så att du får ett bra grepp. Det är också utformat så att du kan förhindra slaskplaning. Så om dina nuvarande däck inte ger tillräckligt grepp om is, kanske du behöver få bättre odubbade däck som har bättre slitbanemönster och greppartiklar eller så måste du byta till dubbdäck.

För mer information om premiumdäck för isiga ytor, besök: https://vianor.se/