Oroa dig inte för att byta för tidigt till vinterdäck

När det gäller att byta däck från dina sommardäck till vinterdäck verkar människor vilja se till att de byter till vinterdäck den dag vädret ändras. Det är nästan som det är en sport som gissar det exakt. Vad de inte inser är att det är förknippat med fara att byta däck för sent. Att faktiskt köra i snö med sommardäck ökar drastiskt dina chanser att en olycka inträffar. Sommardäck är inte designade för snö eller is. De är inte ens utformade för kalla temperaturer, vilket faktiskt gör dem mycket hårda vid låga temperaturer. Ett hårt däck kontra ett mjukt däck har mycket lägre friktion, vilket minskar greppet och dragkraften. De har inte heller slitbanemönstret som ett vinterdäck har, så att det kan hantera snö och se till att du har ett bra grepp om snö och is.

Så allt odds är emot dig när du försöker köra med sommardäck på snö eller isiga vägar. Du har nästan ingen möjlighet att skapa något grepp som du behöver för att stanna kvar på vägen och för att få bilen att stoppa. Det är därför du ser så många olyckor sammanfalla med den första snön. Människor är inte förberedda och slutar med fel däck på sin bil. Att byta däck lite tidigt är varken dåligt eller farligt. Eftersom vinterdäcken är överlägsna sommardäcken redan vid temperaturer under noll kommer du troligtvis att ha några scenarier där nattens temperaturer är under noll när du kör innan snön faller.

Det bästa är alltid att byta tidigt och även när vintern är slut, att du väntar tills du är säker på att det inte kommer att återvända med några överraskande snöfall. Detta kommer att se till att du alltid är säker när du kör och att du kan hantera de svåra vinterförhållandena. Om du har dubbdäck måste du följa de tidsgränser som är förknippade med dessa däck och om du dubbfria däck är du lite mer flexibel när du byter däck. I båda fallen beror det på säkerhet och att du alltid har vinterdäck monterade på din bil om du inte har vinterförhållanden om du inte gör det.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/