Försiktig körning är rätt recept för säker vinterkörning

Att köra vintertid när du har snö eller is kräver viss erfarenhet av hur du hanterar bilen under dessa förhållanden. Du bör alltid öva vinterkörning så att du vet hur bilen beter sig på is och snö. Hur man bromsar och hur mycket längre är bromsavståndet. Manövrering kräver också lite övning. Förutom övning och erfarenhet behöver du en bra uppsättning vinterdäck. Vinterdäck ger dig det nödvändiga grepp som du behöver på vinterytor, som du behöver för att kunna köra säkert under vintern.

Snöiga vägar blir ofta isiga i korsningar, där bilar bromsar och accelererar. Detta gör korsningarna mycket farliga och mycket benägna för olyckor. De orsakar inte ofta allvarliga olyckor utan många småkrockar vilket kan vara irriterande, eftersom du fortfarande måste reparera bilen. Att lämna bilen på bilverkstad för bilservice eller reparationer kan göra din dag mer utmanande om de inte har en bil som du kan låna dig för dagen. Så det är inte bara av säkerhetsskäl du vill undvika mindre olyckor, de kan också orsaka dig mycket stress och krångel.

När det gäller att se till att du har bra vinterdäck på din bil, måste du se till att de har tillräckligt med mönsterdjup kvar, de bör ha mer än 4 mm mönsterdjup innan du måste köpa ett nytt set. Se till att vinterdäcken har 3-toppars bergskedja med en snöflinga inuti-symbol, vilket indikerar att däcken har klarat testen för vinterdäck och därmed är godkända. Inom denna kategori har du antingen dubbdäck eller dubbfria däck.

Både dubbdäck och dubbfriadäck är bra under vinterförhållanden, men de kräver dock att du kör försiktigt. Dubbdäck har ett bättre grepp på is än dubbfria däck. Så om du bor i kustområden eller nära stora sjöar, kan du uppleva en hög grad av isiga vinterförhållanden och du kommer att ha det bättre med det extra greppet som metalldubbarna på isen kan uppnå. På snöiga ytor ger de båda bra grepp och dragkraft, eftersom detta bestäms på däckens slitbanemönster. Så vilket däck du än väljer, kom ihåg att ju mer försiktigt du kör och ju mer respekt du har för vinterutmaningarna, desto säkrare blir du.

För mer information om vinterdäckalternativ, besök: https://vianor.se/