Att byta till vinterdäck för sent kan vara ett dyrt misstag

Det finns ingen verklig anledning till att du inte skulle byta till vinterdäck i tid. Vi vet alla från vilken månad vintern kan anlända till det område där vi bor. Vi vet inte vilken vecka eller vilken dag det kommer, men ju längre vi väntar desto högre är sannolikheten för att den kommer. Det finns bara ingen anledning att vänta för länge på förändringen. Så snart du ser att temperaturen närmar sig noll när som helst på dagen eller natten är det tillräckligt bra skäl att ändra. Vinterdäck är bättre än sommardäck på torra vägar när du har låga temperaturer.

Så antingen gör du bara ändringen på en viss dag långt innan snön börjar, eller så gör du det baserat på väderprognosen baserat på temperatur. Om du gör det för sent och det redan kommer snö borde du inte köra. Du måste vänta tills varmare väder kommer tillbaka. Detta kan orsaka mycket krångel för personer som är beroende av en bil. Så ju mer beroende du är på din bil för vardaglig transport desto tidigare bör du inleda förändringen.

Det finns fortfarande många som tycker att det är riktigt dåligt för däcken om du byter för tidigt, men eftersom det är en fråga om säkerhet måste du leva med lite extra slitage de dagar där du fortfarande har plusgrader och ingen snö. Din säkerhet är väl värt detta. Om du väntar länge och inte kan använda din bil i några dagar, kan det vara förknippat med högre kostnader eller om du försöker köra med sommardäck under snöiga förhållanden och hamna i en olycka, kommer det att bli mycket värre.

Så gör inte misstaget att ändra för sent. Istället planerar du i förväg och gör förändringen tidigt så att du inte behöver oroa dig och att du inte kommer att ha några krångel med långa köer vid däckverkstäderna eftersom många gör däckbyte samtidigt. Det är dock viktigt att respektera lagstiftningen när det gäller dubbdäck, så att du inte monterar dem för tidigt eller tar bort dem för sent. Det är tillåtet att gå utanför den angivna tidsperioden om det finns ett vinterförhållande närvarande.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/