Några intressanta fakta om vinterdäck

Vinterdäck är som namnet indikerar däck som ska användas under vintern. Det finns några saker som skiljer dem från sommardäck. En av dem är att den använda gummiblandningen är helt annorlunda; vinterdäckföreningen är optimerad för att förbli mjuk under det temperaturområde som dominerar under vinterperioden. Detta gör att däcken kan förbli mjuka och kunna anpassa sig till ytan och låta gummit pressas in i mikrohålrummen i ytan för att skapa hög friktion. Ett sommardäck skulle bli hårt vid dessa låga temperaturer och skulle inte kunna anpassa sig till ytan. Att använda vinterdäck under sommaren skulle göra däcken för mjuka och skulle därmed bära i högre takt.

Därför är det mycket viktigt att byta däck mellan sommar och vinter, så att du har bästa möjliga däck för väder och temperatur. Sommardäck på vintern har du väldigt lite om något grepp och vinterdäck på sommaren och du sliter dina däck för fort, men du har mycket grepp. Med detta i åtanke är det naturligtvis bättre att lämna vinterdäcken på lite för länge eller montera dem lite för tidigt jämfört med att ha sommardäck när det är för kallt eller om du har riktigt vinterväder.

Förutom olika gummiblandningar har de också en mycket olika slitbanedesign och egenskaper. Du har på dina dubbdäck, metalldubbar som sticker ut från slitbanan, så att du har bättre grepp och dragkraft på isiga underlag. Du har också en slitbana designad som är optimerad för grepp på snö, med förmågan att hantera även slask utan att uppleva slaskplaning.

Det finns fler lagar som är kopplade till dubbdäck och de är inte tillåtna i vissa länder, vilket kan orsaka problem om du försöker korsa landsgränserna med dubbdäck, så du måste kontrollera vad som är tillåtet och vad inte. De nordiska länderna reglerar också perioden där du kan använda dubbdäck, medan det inte finns några begränsningar för dubbfria däck. Så du har lite mer flexibilitet när du inte har dubbdäck, men om du vill ha bästa möjliga grepp om is, bör du välja dubbdäck.

För mer information om skillnaden mellan sommar- och vinterdäck, besök: https://vianor.se/