Viss service är inte alltid en del av den vanliga bilservicen

Vi vill ofta inte följa instruktionerna, men när det gäller bilservice tenderar vi alla att följa de servicetillfällen som servicemanualen säger att vi ska göra. Detta är tyvärr inte den enda tjänsten som vår bil kan behöva. Förutom normal bilservice tenderar våra bilar att behöva däckservice, ac-service och intermittent service baserat på problem som kan uppstå när du kör din bil. Den senare kontrolleras enklast med ett konditionstest, där serviceverkstaden går igenom bilens viktigaste funktioner i din bil och låter dig veta om något måste åtgärdas.

Saken med tjänsten är att om det lämnas ogjort kan det leda till större och dyrare problem. Problemen kan också orsaka säkerhetsproblem, som bromsfel vid däckexplosioner. Det är alltid bättre att hitta problemet i ett tidigt skede och fixa det innan det växer. Pengarna som spenderas på service återvinns vanligtvis av dessa besparingar från att inte behöva laga kostsamma problem.

Ac-service glöms ofta och det kommer att göra att din bils klimatanläggning fungerar dåligt. Det är ofta lika enkelt som en packning som behöver bytas ut och i vissa fall måste du fylla på kylmedium, även kallad kylvätska. Det är bra att ha service efter sommaren och sedan igen före sommaren.

Däcktjänst är en annan tjänst som är viktig. Däck måste kontrolleras, balanseras, roteras och sedan bytas ut för olika säsongsdäck. Du måste också byta däckventiler för att se till att de inte läcker. Däck är oerhört viktiga för din körsäkerhet, så du måste se till att de tas ordentligt om. Om du inte roterar däcken ordentligt slits däcken ojämnt, vilket kan göra att bilen glider när du kör. Normal kontroll av däckens tillstånd, kontroll av eventuella skär eller sprickor, mätning av mönsterdjupet och kontroll av däcktrycket bör vara en del av normalt underhåll av bilen och däcken. Lågt däcktryck kan bli ett kostsamt problem eftersom lågt tryck sliter ut däcken för tidigt, vilket får dig att byta däck oftare. Din bränsleförbrukning kommer också att öka så att du måste stanna och fylla tanken oftare.

För mer information om biltjänster, besök: https://vianor.se/