Varför mönsterdjupet betyder mer när det regnar

Däck är bara lika bra som deras totala skick och deras mönsterdjup. Slitbanan på däcken är där all magi händer. Det är här som år av tester och utveckling har gått in. Det är mycket utveckling med optimal design av gummiblandningar och däckstruktur men slitbanemönstret ger däcken sina egenskaper när du kör när det gäller grepp och kontroll.

När du köper nya däck har du beroende på däck, vinterdäck har 9-10 mm mönsterdjup och sommardäck har 7-8 mm. När du når 4 mm börjar du tappa några av nyckelegenskaperna och du bör byta däck till en ny uppsättning. Säkerhet när du kör är korrelerad med greppet du kommer att ha så att du kan ha ett kort bromsavstånd för att undvika olyckor, att du kommer att ha utmärkt grepp om torr och våt asfalt, så att du kan stanna på vägen medan du svänger. Med dåligt grepp kan du enkelt tappa kontrollen och börja glida.

Även mönsterdjupet är avgörande för att undvika vattenplaning. Ju mer djup däcken har, desto större volym vatten kan lagras i slitbanan när däcket förblir i kontakt med vägytan. Det lägre mönsterdjupet du har desto mer utmaning är att skjuta bort vattnet till sidorna genom slitbanan för att undvika att du tappar kontakten. Därför är mönsterdjupet så kritiskt, eftersom risken för vattenplaning är direkt korrelerad med det minskande mönsterdjupet.

Så om du har lågt mönsterdjupet på dina sommardäck, är det värt att köpa en ny uppsättning nu eftersom hösten är här, så att du är beredd att möta det utmanande vädret som kommer med hösten. Om du försöker köra under hösten med slitna däck ökar chansen för olyckor. Du kommer att ha ett längre bromsavstånd under det våta vädret och ökad chans för vattenplanering. Så genom att investera redan nu i en ny uppsättning däck har ni båda en säkrare körning under hösten och du kan börja nästa år med en ny uppsättning däck. Att vänta med att köpa nya däck tills du byter till vinterdäck och sedan få nya däck nästa år är inte ett klokt beslut.

För mer information om bra våtgrepp, besök: https://vianor.se/