Se till att dina däck är balanserade

Att balansera dina däck är något du inte kan göra själv, du måste ta dina däck för däckservice, där de tar av dina däck och lägger dem i en roterande maskin som mäter sidokrafterna på däcket, maskinen beräknar vad vikt bör läggas till för att motverka dessa krafter och balansera hjulet. När vikterna, som ska vara miljövänliga och inte innehålla bly, har lagts till ska hjulet rotera smidigt. När du byter mellan sommar- och vinterdäck, eller bara roterar dina däck på en däcks servicestation, kommer de att kontrollera om däcken är balanserade.

Om du kör med hjul som inte är balanserade kan däcken bära ojämnt och rattet kan skramla och minska körkomforten. Ojämnt slitage kan leda till att däckens livslängd minskar. Utöver att däcken behöver balanseras måste de också ha rätt däcktryck så att den optimala delen av slitbanan kommer i kontakt med vägytan. Lågt däcktryck orsakar högre rullmotstånd vilket ökar slitaget. Förutom ökat slitage, kommer du också att få en högre bränsleförbrukning, så det kan bli dyrt att köra runt med fel däcktryck och du kommer inte att ha optimal prestanda.

När du snart byter mellan sommardäck och vinterdäck, om du har en däckstation gör ändringen för dig, bör de se till att vinterdäcken är balanserade innan de monteras på din bil. Det är därför det är mycket bra att ha proffs som gör ett däckbyte åt dig. Du vet att däcken kontrolleras innan de monteras och att däcktrycket är korrekt så att du vet att du lämnar platsen med säkra däck med rätt däcktryck, nya däckventiler och med kontrollerat slitdjup. När däcken är monterade med professionella verktyg görs det inte bara mycket snabbt utan du vet också att alla bultar är tillräckligt åtdragna.

De flesta däckstationer har däckhotell för dina däck, så att du kan lagra dina sommardäck tills du behöver dem igen. På det här sättet vet du att de är bekvämt lagrade vid rätt lagringsförhållanden och redo att vänta på dig i en säker miljö.

För mer information om däckservice och hjulbalansering, besök: https://vianor.se/