Optimalt däckunderhåll för lång livslängd

För att säkerställa att du får allt du betalar för dina däck måste du ta hand om dem. Däck kommer att bära över tiden och kommer att lägga mycket avstånd på dem innan det. Däcken kommer att uppleva ett brett utbud av väder och temperaturer och ofta på olika ytor, så du måste kontrollera dem regelbundet. En viktig sak att kontrollera är att däckens skick är bra, att det inte finns några skär, sprickor eller andra skador på däcken. Då måste du kontrollera om slitaget är jämnt på varje däck. Ojämnt slitage på ett däck kan vara orsaken till några saker. En av dem är lågt däcktryck; dåliga stötdämpare eller då att de inte är balanserade eller riktade ordentligt.

Ojämnt slitage är inte bra och det enklaste att kontrollera om givetvis däcktrycket. Lågt däcktryck är dåligt eftersom det kommer att öka slitaget och öka bränsleförbrukningen. För att kontrollera stötdämparna kan du leta efter oljeläckage från däckområdet, det är lättast att observera efter att du har parkerat och senare flyttat bilen. Om du ser spår av oljeläckage på asfalten vid parkeringsplatsen är det dags att besöka verkstaden för att låta dem kontrollera stötdämparna och ändra de felaktiga. Dåliga dämpare får bilen att svaja och eftersom de också trycker de däcken mot vägen, de ökar greppet och minskar bromsavståndet. Dåliga dämpare kan då också orsaka ojämnt slitage.

När du tar bilen till en verkstad för däckservice, antingen för att bara kontrollera däcken eller sedan byta däcken, kommer de att kontrollera trycket, se till att de är balanserade och byter ventiler. De kommer också att återvinna alla gamla däck och vikterna, så att du inte behöver oroa dig för att återvinna dina gamla däck på ett miljömässigt sätt. När du har dina däck balanserade, se till att de använder miljövänliga vikter, du vill undvika bly som innehåller vikter. Obalanserade hjul skapar sidokrafter, som kan kännas i att ratten rattlar och kan också orsaka slitage ojämnt. Ett annat viktigt underhållssteg är att rotera däcken för att säkerställa jämnt slitage bland de fyra däcken.

För mer information om däckservice, besök: vianor se