Däckproblem ska alltid lagas omedelbart

Om du märker några problem med något av dina däck eller kanske till och med alla, bör du ta det mycket allvarligt och åtgärda problemet omedelbart. Om problemet är lågt mönsterdjup, att du har nått 4 mm slitdjup, bör du byta alla däck. Om problemet är att ett däck är skadat och du byter till ett reservdäck, bör du ta hand om det skadade däcket av en däckbutik. De kommer att veta att du kan reparera däcket eller inte. Däck kan i princip bara repareras om du har ett punkterat däck orsakat av något skarpt som en spik, som kan extraheras och ersättas av en gummiplugg designad för detta ändamål. Skador på sidoväggen kan inte repareras.

Skadade däck bör bytas ut, särskilt om de har reparerats tillfälligt. Om du har använt en sprayburkreparationssats bör du komma ihåg att detta bara är en tillfällig lösning. Detta är inte alls en permanent lösning, så när du har kommit ut ur den situation som du var i när du reparerade däcket måste du köra via en däckverkstad. De kan se om däcket kan rengöras och repareras permanent eller sedan sälja ett nytt däck för att ersätta det skadade däcket.

Däckservice inkluderar kontroll av ventilerna, se till att de är balanserade, så att de roterar utan sidokrafter. Det inkluderar också kontroll av att däcken är i gott skick. Om du inte har säkra och pålitliga däck på din bil kan du inte förvänta dig att hålla dig säker när du kör. De kommer också att blåsa upp alla däck, så att när du lämnar stället, vet du att alla dina däck är i gott skick för säker körning.

När dina däck är i bra skick, utan skador, med ordentligt däcktryck och balanserat, vet du att du kommer att bli mycket säkrare när du tillbringar tid på vägarna. Det är inte mycket att begära för att se till att du kontrollerar alla dessa detaljer regelbundet. Däcken kommer att behöva regelbunden service och när du tar bilen in för ett däckbyte bör du se till att både däck som tas av och däck som sätts på är båda i gott skick.

För mer information om däckservice, besök: https://vianor.se/