Låt EU-däcketiketten hjälpa dig att fatta ditt köpbeslut

Från slutet av 2012 har det varit obligatoriskt för däcktillverkarna att märka sina däck som visar hur de uppför sig enligt 3 olika klassificeringar. Det måste inkludera hur däcket uppför sig enligt rullmotstånd, våt grepp och rulljud. Etiketten är standardiserad i ett mycket lättläst och jämförbart format. Detta gör att även de inte så däckkunniga konsumenterna kan få hjälp med att hitta däck som bäst uppfyller dessa kriterier. Dessa kanske inte är de viktigaste för dig och om du vet det vet du förmodligen mer om däck än de flesta gör.

Däcketiketten ger fortfarande mycket värdefull information om tre faktorer som i princip borde vara av värde för alla som köper däck. Rullmotståndet indikerar hur lätt eller svårt däcket rullar. Ju lättare det rullar desto lägre blir rullmotstånd. Med lågt rullmotstånd kommer lägre värmeuppbyggnad och bränsleförbrukning. Alla vill se till att du inte slösar bort bränsle medan du kör, och du släpper inte onödigt CO2 ut i atmosfären. Värmeuppbyggnaden ökar också slitaget på däcket, så det slits ut snabbare än ett däck med låg rullmotstånd. Så när man jämför bör man alltid gå till ett däck med lågt rullmotstånd.

Våt greppet är en mycket bra indikator på hur säkert däcket är. Våt greppet indikerar hur snabbt du kan stoppa på en våt yta, vilket är mer utmanande än en torr yta. Ett kort bromssträcka hjälper dig att hålla dig borta från olyckor, så här bör du alltid välja ett däck som är det bästa våt greppet och kan stoppa bilen på kortast avstånd.

Den sista är däckets rull ljud. Den här påverkar körkomforten mer, eftersom mycket höga däckljudet kan störa, ännu mer för hybrid- och elbilar, som är i sig själva tystare. Om du har en elektrisk eller hybrid, är det förmodligen viktigare att se till att det är så tyst som möjligt.

Klassificeringen är lite mer partisk för sommardäck, eftersom det inte finns någon riktig indikator för hur man bäst skiljer ett vinterdäck.

För mer information om var du kan köpa bra däck, besök: https://vianor.se/