Håll din bil i gott skick

Att hålla bilen väl underhållen handlar inte bara om utseende, men också viktigt för säkerhetssynpunkt. Du måste hålla fordonets säkerhetsfunktioner i gott skick så att de kan fungera optimalt. Regelbunden bilservice är en integrerad del av detta. Ditt fordon ska genomgå det underhåll som dikteras av bilens servicehandbok. Detta är den minsta servicenivån för att garantera att garantierna är giltiga och att vissa delar ändras i tid, men de betyder inte att det här är den enda service som din bil kan behöva.

Regelbundna besök på bil- och däckverkstad kommer att behövas, inte bara för att göra däckbyte, men också för att kontrollera viktiga delar som kan behöva kontrolleras och ändras mellan den service som anges i servicehandboken. Ett bra sätt att göra detta är att göra ett konditionstest på din bil när du känner att något kan vara fel eller innan du ger dig ut på en lång bilresa. Under ett konditionstest kontrolleras de flesta av bilens kritiska delar för att se om något behöver lösas. Här kontrolleras även däcken för att säkerställa att de är i gott skick och fritt från sprickor eller snitt.

Däck ska alltid underhållas för att försäkra dig om att din bil är säker att köra, utan däck som är dyra, kommer din bil inte vara säker att köra. Du behöver ett mönsterdjup på mer än 4 mm för att kunna köra säkert. När slitbanans mönsterdjup går under detta tröskelvärde börjar egenskaperna minska och du kommer att förlora de flesta däckens nyckelegenskaper. Bromssträckan kommer att förlängas, du kommer att få sämre grepp och kan uppleva sladdar och du är mer benägna att uppleva vattenplaning.

En del av underhållet håller också rätt tryck i dina däck. Betydelsen av detta är ofta förbisedd, men det är en snabb lösning på ett problem som kan vara ganska dyrt om du slutar köra med fel däcktryck. Däcken slits ut snabbare och kommer att få bilen att konsumera mer bränsle om trycket är för lågt. Så detta kan sluta bli ganska dyrt, bara för att du försummar att kontrollera trycket när du är på bensinstationen.

För mer information om bilservice och bilverkstäder, besök: https://vianor.se/