Stötdämpare och däck ska kontrolleras för säkerhet

Både chockerna och däcken har en inverkan när det gäller körsäkerhet och både chockerna och däcken kommer att slita ut över tiden och behöver bytas ut. Du har också 4 av varje; du har 4 stötdämpare och 4 däck. När de slits ut kommer din säkerhet att påverkas på grund av ökad bromsavstånd vilket gör en olycka mer sannolikt. Om du kan säkerställa att både dina däck och dina stötdämpare är i gott skick, så kommer du att kunna köra säkert.

Däcken ska kontrolleras ofta för att säkerställa att slitbanans djup är över 4 mm. Ett djupdjup på mindre än 4 mm påverkar bromssträckan och gör att bilen är mer benägna att uppleva vattenplanering. Slitbanans djup bör kontrolleras när däcken byts mellan sommardäck och vinterdäck och oftare när du närmar dig 4mm-märket. Det enklaste sättet att mäta det är att hålla i ett mynt i slitbanan och åtgärder på myntet hur djupt du kunde trycka in det.

Du bör också kontrollera däckens skick och däcktrycket. Villkoret du behöver kontrollera genom att visuellt inspektera däcket för att se om du ser några avvikelser, som några jack eller sprickor på sidovägg eller i mönstret. Kontrollera därefter däcktrycket. Båda kan göras under stopp vid bensinstationen, där trycket snabbt kan kontrolleras. Sedan gå bara runt bilen för att se hur däcken ser ut. Utan att ha ett ordentligt lufttryck i däcken kommer du att få sämre egenskaper och med lågt tryck kommer din bil att konsumera mer bränsle och kommer att slita ut dina däck snabbare än förväntat.

Konditionstest är ett bra test att göra på din bil, eftersom de kommer att kontrollera både däcken och stötdämparna, men även andra kritiska delar som bromsar, ljus, vätskor etc. De kommer att indikera om något inte är ok och måste åtgärdas eller ersättas. De kommer också att kunna göra det för dig om de och du har tid, annars kan du schemalägga en tid för en reparation. På så sätt vet du att inte bara dina däck och dämpare är i gott skick, men också hela bilen.

För mer information om däck och stötdämpare, besökhttps://vianor.se/