Obligatorisk bilprovning gör bilar och körningen säkrare

Obligatorisk bilinspektion är bra för att upprätthålla en hög säkerhetsstandard på vägarna. Det räcker inte att ditt fordon är säkert, om det finns många osäkra bilar, så det garanterar åtminstone att alla fordon ska vara trafiksäkra. Bilprovning säkerställer att bilarna som får köra är säkra och uppfyller de lokala kraven på säkerhet.

En bil ska testas innan 3 år passerar eftersom den registrerades som trafik. Om din bil inte passerar genom en bilbesiktning kan du antingen få en order att justera frågan, det här om problemet inte är ett stort problem, eller då får du ett fullständigt körförbud. Om du får en beställning för att fixa objektet måste du få en slutgiltig inspektion. Den slutliga besiktningen kan också göras hos en auktoriserad verkstad. Om den slutgiltiga inspektionen inte görs inom den angivna tidsfristen, kommer bilen att förbjudas att köra.

Det kan vara värt att göra ett konditionstest hos din verkstad före en besiktning, eftersom det kan spara dig lite krångel om du inte skickar, som att få ett förbud eller en order att reparera den, kommer med begränsningar. Genom att försäkra att bilen är i gott skick och eventuella defekta delar byts före inspektionen, bör man se till att den går igenom kontrollen av trafiksäkerheten utan problem. Att veta att din bil är i gott körskick så det görs för din egen säkerhet och säkerheten för andra oavsett om du behöver ta bilen för inspektion. Det är alltid bra att göra en tillståndstest nu och då för att försäkra dig om att bilen är i gott skick, det brukar också spara framtida servicekostnader.

Många dödsfall kan undvikas genom att försäkra dig om att däck, bromsar, styrning och stötdämpare är i gott skick, genom att testa alla fordon regelbundet, försöker eliminera de farliga fordonen. Din del är att se till att ditt fordon alltid är säkert när du kör. Detta görs genom regelbundet underhåll av fordonet och däcken. Kontrollera att slitbanans djup är över 4 mm och att däcken är ordentligt uppblåsta. Allt detta kommer att se till att ditt fordon är säkert även mellan de obligatoriska bilinspektionerna.

För mer information om trafiksäkerhetsbilprovning, besök: https://vianor.se/